dat ben ikzelf

dat ben ikzelf

Monday, January 22, 2007

abortus

Abortus door middel van de abortuspil

Vanaf 2000 is in ons land de zogenaamde abortuspil ook toegelaten én beschikbaar. De abortuspil behoort tot een nieuwe generatie geneesmiddelen. De abortuspil is een anti - hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap wordt afgebroken. Voorts zorgt zij ervoor dat de baarmoederhals verweekt en verwijdt en stimuleert zij het samentrekken van de baarmoeder. Wanneer de abortuspil ingenomen wordt na het uitblijven van de maandstonden, komt de bekleding van de baarmoederwand los zoals bij een gewone menstruatie en veroorzaakt op die manier een bloeding. Bij beginnende zwangerschap zorgt de abortuspil ervoor dat het vruchtzakje van de baarmoederwand loskomt.Om een optimaal resultaat te bereiken (volledig leegmaken van de baarmoeder) moet de toediening van de abortuspil 36 tot 48 uur later gevolgd worden door de inname van een ander geneesmiddel: prostaglandine. Dit is een geneesmiddel dat de baarmoeder doet samentrekken en zo het uitstoten van de vrucht bevordert.


De Wet zegt
De abortuspil is dus niet verkrijgbaar in de gewone apotheek. De vrouw dient, net als bij de zuigcurettage, een toestemmingsformulier te ondertekenen waarin ze bevestigt dat ze de zwangerschap wenst af te breken en te kennen geeft dat ze volledig werd ingelicht over de risico’s van, en contra-indicaties voor deze methode.
Belangrijk om te vermelden is dat er ook een verplichte bedenktijd van zes dagen is tussen het eerste gesprek en de start van de zwangerschapsafbreking. Aangezien de abortuspil uiterlijk 7 weken na het begin van de laatste maandstonden moet worden ingenomen, is het noodzakelijk dat ongewenst zwangere vrouwen die deze methode overwegen, in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap een afspraak maken.

No comments: